VMware vSAN – Section 3
vSAN veri depolama politikalarıyla (storage policy) yönettiğimiz bir servistir. Eğer kendiniz yeni bir storage policy oluşturmadıysanız, vSAN Default Policy kullanıyorsunuz demektir. Bu politikanın varsayılan ayarları aşağıdaki şekildedir ve her açılan sanal makine bu politika ile çalışır. Siz yeni bir politika oluşturup, bunu sanal makinelerinize atayabilirsiniz. Default Policy silinemez ama bu policy klon yapılarak, kendinize yeni storage politikalar belirleyebilirsiniz. Zaten önerilende budur. Kendi oluşturduğunuz storage politikalarınızı kullanmanızdır. Bu politikalar aynı zamanda farklı uygulama ihtiyaçlarınıza göre değişiklik göstermelidir. Örneğin Print Server ile MS SQL yada SAP HANA sunucusunun istekleri farklıdır. Bunlara göre politikalarınızı oluşturmalısınız.
vSAN Default Storage Policy hangi özelliklerle geliyor? Hem buna bakalım, aynı zamanda politika içerisindeki ana bazı başlıkları da açıklamış olalım.
- RAID -1: Her objenin iki tane kopyası ve witnes objesi (quorum obje gibi düşünebilirsiniz) oluşur. Buradan da anlaşılacağı gibi bize vSAN için minimum 3 host gerekmektedir.
- Failures to tolerate – 1: Bu politada sadece bir host kaybına karşı koruma sağlanmaktadır.
- Number of disk stripes per object – 1: Her obje 255 GB boyutuna kadar sadece bir parça olarak ele alınır. Eğer 255 GB boyutunu (size) geçiyorsa, o zaman ikinci bir parçası oluşturulur. Yada siz buradaki değeri 2 yaparsanız, o zaman her VMDK ikiye bölünür ve iki ayrı kapasite diskinde saklanır.
- Object space reservation – Thin Provisioning: Thin Provisioning 100 GB lık verdiğiniz bir sanal diskin 10 GB alanı doluysa, storage seviyesinde kullanım görülür. Ama unutmayın bu sunucuya 90 GB daha kullanım hakkı verdiniz, şu an kullanmıyor ama kullanabilir. Dolayısıyla Thin Provisioning seçimini ben hayal satmak olarak adlandırıyorum. Sanırım bunu tartışmak artık pek anlamlı değil. Çünkü tüm sektör bu kullanımı artık baz alıyor. Thick Provisioning artık çok özel alanlarda kullanıldığını görüyorum. Her yerde bu opsiyonu kullanmaya alıştık. Thin Provisioning storage dünyasının varsayılanı olmuştur. Sadece şuna çok dikkat etmeliyiz, evet tüm ortamda politikalarımızda Thin Provisioning kullanalım ama storage kapasitemize de lütfen her gün kontrol edelim.
- Force Provisioning: No – Bu ne demektir? Bazen öyle durumlar olur ki, sanal makineyi oluşturmanız gerekmektedir ama politikada belirlenen kuralların bazılarını sağlayamadığınız durumlar vardır. Bu durumda “Force Provisoning : Yes” olsaydı, bu politikaya göre bazı şartlar sağlanmasa bile sanal makineyi kur demek oluyordu. Ama “No” seçeneği politikaya bazlı tüm kuralların sağlanmasını gerektirir. Örnek vermek gerekirse, RAID-1 politikam var, Ortamda 3 host olması lazım, ama bir host ta arıza var, ama benimde bu sanal makineyi hızlıca kurmam lazım. “Force Provisioning: Yes” ise makineyi bu politikaya göre kurabilirim, ama “No” ise hayır sanal makineyi kuramam.
Sanal ortamınızı ve ihtiyaçlarınızı herkesten çok, siz daha iyi bilirsiniz. Bu nedenle eğer vSAN kullanıyorsanız, default policy yerine kendiniz ihtiyaçlarınıza göre birkaç tane farklı storage policy oluşturup, bunları kullanmanızı tavsiye ederim.
Diğer yazımızda görüşmek üzere…