VMware vSAN – Section 1
VMware vSAN nedir?
Vmware vSAN ile ilgili giriş seviyesinden başlayıp, sizleri bilgilendiren bir yazı serisine başladım. Sizlere ürününün genel bilgilendirmesini, nasıl çalıştığını, önemli terimlerini ve dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu, özelliklerini ve gereksinimlerini aktarmayı planlıyorum. Hadi başlayalım!
vSAN yazılım tabanlı ve VMware vSphere ürününe entegre edilmiş bir obje storage (veri depolama) yazılımıdır. VMware vSphere ürününe entegre edilmiş ne demektir? Bunun anlamı ayrı kurulan bir ürün değildir. Siz sunucunuza ESXi işletim sistemini kurdunuz, vCenter sunucunuz var, birkaç sunucudan oluşan vSphere cluster ortamınız var, sonra vCenter sunucusuna gidip, vSAN lisanslarını girdiniz, vSphere cluster ‘da vSAN servisini aktif edebilirsiniz. Yani ayrı bir kurulum yapmıyorsunuz, ürün vSphere ürününe entegre bir servis olarak geliyor ve işletim sistemi (kernel) seviyesinde çalışıyor.
Storage ihtiyacınızı oldukça kolay bir şekilde adreslediğiniz bu ürünün yönetimi de bir o kadar kolaydır. SAN (Storage Area Network) veri depolama ürünleriyle kıyasladığımızda,
- SAN switch bilmeniz,
- Storage yönetmeniz,
- SAN kablolaması yapmanız,
- SAN switch bakımı yapmanız,
- SAN storage için bakım yapmanız,
- Belki de sadece bu iş için ekibinizden bir arkadaşı komple bu tarafa ayırmanız gerekmektedir.
Günümüz şartlarında her zaman istenilen nedir? En az yatırımla, çok iş yapmaktır. Durum böyle olunca HyperConverged Infrastructure (HCI) çözümlere de göz atmanız gerekmektedir. VMware vSAN, hyperconverged (bütünleşik) bir altyapı çözümüdür. Storage alanında gelişen, her yeni versiyonda sektör ihtiyaçlarını adresleyen ve üstüne koyan bir üründür. SAN storage kullanımının da gerekli olduğu alanlar halen var ve olacaktır. Ama ihtiyaçlarınıza göre çözümleri değerlendirmek gerekmektedir. HyperConverged altyapı da kesinlikle kullanım alanı çok genişlemiş bir çözümdür. vSAN da bence bu alanda liderliğini ispatlamış bir üründür.
Diğer vSAN yazılarımızda görüşmek üzere…