ESXi Server Deployment Checklist -1

Last modified date

ESXi sunucularımız veri merkezlerimizin kalbinde çalışan önemli bir bileşendir. Dolayısıyla bu işletim sistemi, standartlara ve best practices dediğimiz en iyi kurulum örneklerine göre kurulmayı kesinlikle hak ediyor. Çünkü bu sunucu ve sunucular üzerinde tüm sanal ortamımızı çalıştırıyoruz. Binanın temeli ne kadar sağlamsa, üst katları da o kadar rahat çıkarsınız!!!

IT Altyapı işleri ile uğraşan herkesin bir şekilde sunucu kurduğu olmuştur. Herkesin de bu konuda kendi standartları yada izlediği bir yol vardır. Belki de üreticinin kurulum ile ilgili tüm standartlarını ve önerdiği dökümanları okuyup oluşturduğunuz bir kontrol listesinizde (checklist) olabilir. Benim de bu yazı da sizinle paylaşmak istediğim, ESXi işletim sistemini fiziksel boş bir sunucuda kurarken takip ettiğim adımlardır. Buradaki adımları kendi listenizle karşılaştırabilir, yada böyle bir kontrol listeniz henüz yoksa, buradaki adımları ve açıklamaları dikkatlice okuyup kendiniz için oluşturabilirsiniz.

Sizinle bu yazıda paylaştığım kurulum adımları yılların birikimiyle oluştuğunu söyleyebilirim. Bu adımlar içerisinde bazılarını çıkarır, bazılarını kendi standartlarınıza göre güncelleyebilir, yada eklemeler yapabilirsiniz. Benim kullandığım bu checklist ile kurduğum çok fazla sunucu olmuştur. Kısacası test edilmiş ve onaylamış bir checklist diyebiliriz. Yine de her yeni versiyonda yayınlanan vSphere dökümanlarına da göz atmayı unutmayın. Çünkü bazı adımlar da ekleme/çıkarma/güncelleme yaparken kesinlikle referans noktanız “VMware vSphere” dökümanları olmalıdır.

Adımları paylaşırken size kontrol listesini EXCEL formatında değil de, adım adım kısa açıklamalarıyla paylaşacağım ve bu yazıyı ufak bir seri halinde sizlerle paylaşacağım. Hadi başlayalım.

  • Read vSphere release notes : Yeni kurulacak ESXi OS versiyonu ile ilgili ilk başta bir release notes ‘lar göz atmanız iyi olacaktır. “Ne gibi değişiklikler var, neler yeni gelmiş, ne gibi özellikler eklenmiş, yada çıkarılmış, bilinen sorunlar neler” gibi birçok konuda size fikir verecektir. Bunu ilk kurulumda uygular, sonrasında aynı versiyon kurulacak sunucularda bu adımı direkt geçersiniz. (Örnek: ESXi 7.0 Update 2c Release Notes )
  • Verify that your system meets the minumum hardware requirments: ESXi işletim sistemini kuracağınız sunucuda en 2 veya daha fazla x86 cpu olmalı. CPU IntelVT-x veya AMD RVI (hw virtualization teknolojilerini desteklemeli.Host üzerinde en az 8 GB memory olmalı. Bir veya daha fazla en az 1 Gbit mümünse daha hızlı network portları olmalı. ESXi kurmak için en az bir disk veya mümkünse RAID1 yapılmış iki disk olmalı. USB ye ESXi kurulur ama siz kurmayın. (Link: ESXi Requirements)

  • Supported server platform: ESXi kurulacak sunucu ve üzerindeki önemli donanımlar (CPU, NIC, HBA) Vmware tarafından destekleniyor olmalı. Bunu da anlamanın en kolay yolu Vmware Compatiblity Guide sitesine gidip, kullanılacak ürünü orada bulmalısınız. Sonrasında kontro letmeniz gereken en önemli kısım “bu donanımla ilgili bir uyarı var mı/yok mu?”, Vmware in test edip onayladığı driver/firmware versiyonu nedir? Kesinlikle bu versiyonları eğer varsa da dah yenilerini kullanmalısınız. Buradaki versiyonların kesinlikle altında olmayın. Link: VMware Compatibility Guide

  • Discover the cabinet: Çok basittir ama bence önemli bir adımdır. Sunucuyu bağlayacağınız kabinette boş alan var mı? Boşta network utp/fiber portlar var mı? Sunucu SAN storage bağlantısı olacaksa, bunun için fiber boş port var mı? Sunucu powersupply lar yedekli ise, kabinette de power bağlantısı nasıl olacak? Elinizde yeteri kadar UTP ve Fiber kablo var mı? Tüm bunları bu aşamada netleştirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

  • Define hostname/IP and DNS registration: Yeni kurulacak sunucunun adını şirketinize ait isimlendirme standartlarınıza göre belirleyin ve bu ismi atanacak IP ile birlikte DNS (host A ve PTR) kayıtlarınızı DNS üzerinde yapın. Ayrıca bu aşamada IP/Subnet/Gateway/DNS server IP bilgilerini edin, bu bilgiler kurulumda da gerekli olacak. Sunucuda uzaktan yönetim modülü varsa (HPE ILO, DELL IDRAC gibi) bu aşamada onun için de bir IP alın ve DNS kayıtlarını yapın.

  • Mounting/Cabling of the server: Sunucunun kabinete montajı yapılır, power/ethernet bağlantıları yapılır. Mümkünse tüm bu bağlantılar çift yani yedekli olmalıdır. Bu aşamada sunucnun kendisi ve arkasındaki kablo bağlantıları etiketlenmelidir. Çünkü kısa bir süre sonra bu kablo neydi? Nereye bağlanıyordu? Bu hangi sunucuydu? diyeceğimize eminim. O yüzden etiketleme çok kolay ama önemli bir iştir.

  • Registeration of server licenses: Satın aldığınız sunucunun üreticisine kayıt ettirilmesi gereken lisansları varsa, onları da bu aşamada register ettirmeyi unutmayın. Örnek: HPE – ILO lisans, DELL – IDRAC lisans gibi. Aynı zamanda sunucuya ait ESXi lisanlarınızı da bu aşamada kontrol edin, eğer henüz elinizde ESXi lisansınız yoksa, kurulum sonrası 60 gün deneme sürümü olarak sunucuyu kullanabilirsiniz, bu süre zarfında da sunucuyu lisanslamanız gerekmektedir. ESXi lisanslarınız VMware vCenter sunucusuna girebilir, kurulum sonrasında ESXi sunucuyu vCenter bağlayıp, lisans ataması yapabilirsiniz.

 

  • Download customized ESXi ISO: Satın aldığınız sunucunun üreticisinin driver ve donanıma ait paketleri içerisine entegre ettiği ve bu şekilde kullanıma sunulan Customized ESXi ISO ları kullanın. Eğer sunucu üreticinizin burada sunduğu bir ESXi ISO su yoksa, o zaman Vmware in sunduğu standart ISO ile kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Örnek HPE sunucuna ESXi kuruyorsanız, kesinlikle HPE tarafından burada sunulan ISO yu indirin. Bunun size çok avantajı olacaktır.

    Link: vSphere ESXi Customized ISOs

    Yakında yazının devamını burada ulaşabilieceksiniz. Şimdilik bu kadar!

tolgaasik

Share