NetApp High Level Configuration

7 Mode ile ilgili neden hâlâ yazıyorsun diye düşünebilirsiniz. Aslında haksız da sayılmazsanız, çünkü Data Ontap işletim sistemi artık çok değişti. Bir yerde duymuştum. Kodu geliştiren ve hala NetApp ‘ın üst yönetiminde olan developer (aynı zamanda patronlardan biri) bir sunum sırasında “DataOntap artık bizim yazdığımız işletim sisteminden çok farklı bir hale geldi, orijinal kod tamamen değişti” demiş. Doğru DataOntap 7 Mode (bir önceki versiyonu da var) yerine cDOT ‘a (Clustered Data Ontap) bıraktı ve sonra çıkan versiyonuyla da artık sadece Ontap adını aldı ve artık 7Mode – cDOT mode gibi bir ayrım da kalmadı. Tek bir OS var o da “Ontap“.

Biz yine de bildiğimizi anlatalım ki, merak edenlere bir katkımız olsun. Lafı çok uzattık. Konumuz; 7 – Mode High Level Configuration.

Yukarıdaki resimde iki adet controller (node) dan oluşan bir NetApp kutusu bulunmaktadır. Ayrı satın aldığınız disk kutularımızı da (shelf diyoruz) bu node lara yedekli bir şekilde bağlıyoruz. Aslında iki controller (yani NetApp sunucu) size tek bir şase içinde geliyor. Sadece HA (Cluster) lisansı almanız yeterli. Resimde biraz daha işin mantıksal yapısını görüyoruz. Her iki controller aynı şase içerisinde birbirine Interconnect üzerinden bağlı ve bu bağlantıda tek değil, o da yedekli. Buradan her iki node birbirinin durumunu kontrol ediyor. Eğer bir controller ın başına bir şey gelirse, diğer kardeşi onun disklerini de sahiplenip, operasyona devam ediyor. Amaç hizmet kesintisiz yedekli bir servis sağlamak. Bu yüzden tüm shelfler hem birinci controller ‘a hem de diğerine bağlı. Ama şu noktaya dikkat edin. Aynı zamanda yani her iki node ta çalışıyorken disklerin sadece bir sahibi var. Diğer node kardeşinin disklerini bilir ama onları yönetmez. Ne zamana kadar? Kardeşinin başına bir şey gelene kadar. Nedir bu bir şey? Node un down olması, servis veremez duruma gelmesi, beklenmedik şekilde bağlantıyı kaybetmesi, kısacası diğer node un onunla iletişime geçemediği durumlar. Örneğin bir şekilde node -1 kapandı, node-2 ona interconnect üzerinden ulaşmaya çalıştı ama tepki yok, disklerine baktı, diskleri ayakta, o zaman takeover (sorumluluğu alma) işlemi başlatıyor ve node-1 den verilen servisleri üzerine alıp, onun disklerini de yönetmeye başlıyor. Siz node-1 deki sorunu giderdiğiniz zaman yine sorumluluğu (giveback) node – 1 disklerin yönetimiyle beraber devrediyorsunuz. TakeOver / GiveBack işlemleri otomatikte olabilir, yada siz bunu manuel e de çekebilirsiniz. Bunlar OS üzerinde değiştirebileceğiniz opsiyonlardır. Tercih sizin.

Operasyonun devamı için 7Mode yapıda her iki controller ın arasındaki interconnect bağlantısının hayati önemi var. Metrocluster olmayan yapılarda yani standalone çalıştıracağınız çift controller lı bir NetApp storage kutusu aldınız, yukarıda resimde gösterilen interconnect bağlantısını neyle sağlayacağım diye düşünebilirsiniz, tekrar hatırlatıyorum, bu şase içerisinde hazır gelen bağlantı ve sizin kablo çekmenize gerek yok. Sizin sadece disk shelf lerini yedekli bağlamanız lazım, yani bir shelf ten çıkan kablolardan biri node -1 e diğeri node -2 ye bağlanmalı, gerisi artık NetApp OS üzerinde yapacağınız disk konfigürasyonuna kalıyor.

Bu yapıya NetApp tarafında “HA Pair” adını veriyoruz. Size getirdiği en önemli avantaj; node bazında yedeklilik olmasının yanısıra bakım operasyonlarında da sizi oldukça rahatlatacak bir yapıdır. Çünkü sistemde bakım yaparken (upgrade, patching, vb.) takeover işlemi ile operasyonu diğer node a devredim, hizmet kesintisiniz çalışma yapabilirsiniz.

Yukarıdaki yapının riskli noktası ise, shelf in arıza yapması durumdan data kaybı yaşanabilmesidir. Çünkü shelf lerdeki data birbirine mirrored (kopyalanmış) değil. Bu riski ortadan kaldırmak istiyorsunuz ise, o zaman çare MetroCluster configuration, onu da daha sonra yine basit olarak anlatmaya çalışacağım.

Detaylarına girmeden NetApp storage fiziksel konfigürasyon ve kablolama (shelf-controller) nasıl olmalıdır sorusuna cevap vermeye çalıştım. Unutmayın data herşeydir. Bu yüzden yapınız da yedekli olmalı ve ayrıca önemli datanızın da yedeğini almalısınız ki tatilde deniz kıyısında içeceğinizi içerken “Storage servislerimiz aşağıya indi, node-1 arızalandı, ne yapacağız?” gibi bir telefon almayın. Bırakın node-2 işi yapmaya devam etsin. Ya da en kötü durumda yedekten dönebiliyor olmalısınız.

Bu arada takeover giveback işlemlerinin teknik detayları tabiki bu kadar basit değil ama olayın özü bu.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment