NetApp Object-Based Storage

NetApp StorageGrid, NetApp ‘ın object based storage çözümünün adıdır.

Peki nedir object based storage? Bunu bir örnek ile açıklayalım. Geleneksel storage mimarisinde, datanın nereye konulacağını, nasıl depolanacağını, tüm yönetimi siz yapıyorsunuz. Object tabanlı storage yapısını da ben, “vale hizmeti” olarak degerlendiriyorum. Arabanız ile çok katlı bir otoparkın önüne geliyor ve anahtarı valeye teslim ediyor, vale arabayı nereye park etmiş, nasıl parketmiş, kaç saat orada duracakmış vs. hiçbir şeyi düşünmüyorsunuz, tek bildiğiniz şey arabanız var ve şu otoparka arabayı teslim ettiğiniz. Bu bilgi sizin için yeterli. Aynı durum object based storage içinde geçerli: Kullanıcı size datayı veriyor siz NetApp StorageGRID ile alıp datayı depoluyorsunuz. Kullanıcının bir şey bilmesine gerek yok, o sadece datanın sizde olduğunu biliyor, admin olarak sizde geleneksel storage mimarisinde olduğu gibi çok fazla efor harcamadan veriyi kaydediyorsunuz.

Aslında object based storage için aklıma gelen bir diğer güzel örnekte; Dropbox. Siz datanızı DropBox ‘a upload ettiniz, artık data nerede hangi ülkede hangi storage’ta vs sizin umrunuzda değil. Gerekli olduğunda orada datanızın olduğunu bilin ve ona erişin, bu kadar!

NetApp StorageGRID ürünü de size bu altyapıyı sağlıyor. Milyonlarca dosyayı, oluşturduğunuz politikalara göre depolayabiliyorsunuz. Bu ürünü ben şirket için kullanım olarak düşünürsek,  “Kurumsal Dropbox” olarak tanımlıyorum.

Birden fazla veri merkezini de kapsayacak şekilde ürünü coğrafik olarak yapılandırabiliyorsunuz. Böylelikle bir site down olması durumuna ve disaster durumlarına karşı da veriyi korumuş oluyorsunuz.

Ürünün detaylarına link üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca Youtube da ürünle ilgili güzel bilgiler aktaran kısa videolar da bulunmaktadır.

Bu kısa makalede sizlere bir storage sistem yöneticisi olarak object based storage ‘ın basitçe ne anlama geldiğini ve bu alanda NetApp hangi ürünü konumlandırdığı bilgisini iletmeyi hedefledim.

Keyifle okumanız dileğiyle.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment