NetApp OnCommand Portfolio

NetApp OnCommand ürün ailesi; içerisinde yönetim, monitoring, raporlama, performans analiz gibi daha bir çok konuda IT sistem sorumlularının ve yöneticilerin işlerini kolaylaştıran yazılımları barındıran bir portföydür. Bu ürünlerin birçoğu ücretli olmasına karşın, bir kısmı da NetApp kullanıcıları için bedavadır. Kısaca bu ürün ailesi içerisindeki ürünleri aşağıda kendi anladığım şekilde listeledim.


OnCommand System Manager : Ben komutla storage yönetmek istemiyorum, karşımda bir GUI olsun diyorsanız, işte size web tabanlı NetApp storage yönetim yazılımı. NetApp sitesinde bir account açıp, ürünü download edebilirsiniz. Yazılım ücretsizdir. Windows makinenize kurup, çalıştırdıktan sonra storage bilgilerinizi giriyorsunuz ve FAS controller ‘ları buradan rahatlıkla yönetebiliyorsunuz. Eskiden yazılımdaki bazı buglardan dolayı bu ürün pek tercih edilmezdi. Ancak son dönemde birçok kişi yönetim yazılımı olarak tercih ediyor. Arayüzleri kolay anlaşılır ve basit. Bir kısım izleme işlemini de bu ekrandan yapabilirsiniz.

OnCommand Unified Manager :NetApp storage monitoring (izleme) yazılımı. Ayrıca kapasite izleme, performance analiz, trend analiz ve raporlama özellikleri de gayet başarılı. Eskiden DFM yazılımı vardı, belki hala kullananlar vardır. (Data Fabric Management) O artık öldü! Onun yerinde bu ürünü kullanıyoruz. Uzun süredir kullandığım, stabil, başınızı ağrıtmayan ve NetApp Monitoring faaliyetini de gerektiği yapan bir ürün. Yanlış bilmiyorsam, ürün NetApp kullanıcıları için ücretsiz, eğer bir NetApp storage’ınız varsa bu ürün için para ödemenize gerek yok. En azından ben öyle yapıyorum!

OnCommand Worflow Automation : Günümüzün popüler kelimesi otomasyon. Storage tarafında da bazı standard işlerinizi bu ücretsiz yazılım aracılığıyla otomatize edebilirsiniz. Örnek olarak yeni bir volume açmak : bu işlemi Workflow Automation yardımıyla bir policy belirleyip bunu standard bir iş halinde tanımlıyorsunuz, sonra böyle bir iş geldiğinde daha önceden tanımlı task ‘ı çalıştırıp, çok kısa sürede yeni volume açılmasını sağlıyorsunuz. Standart işlerinizi örnek olarak 10 -15 adımda tamamlıyorsanız, bu yazılım sayesinde 2-3 adımda yapar hale geliyorsunuz, böylelikle zamandan da tasarruf etmiş oluyorsunuz.

Peki ortamınız başka üreticilerinde storage ürünleri varsa, o zaman bu ortamı nasıl izleyecekseniz?

Ya da Unified Manager işinizi görmüyor. Ortamınızdaki NetApp cihazlarla ilgili daha detaylı bilgiler elde etmek ve bunları yorumlamak istiyorsunuz?

Sanal sunucudan storage seviyesine kadar sorunların daha kısa sürede kolayca tespit edilmesini istiyorsunuz? Nasıl yapabilirsiniz?

Bu noktada karşımıza NetApp OnCommand Insight çıkıyor. Ürün lisanslı, kısacası paralı. Bu bazı arkadaşların hoşuna gitmeyebilir ama herşey de bedava olmaz 🙂

Ürünü demo ortamında görme şansım oldu, güzel ve ilginç özellikleri var. Özellikle multi-vendor storage ortamınız varsa işinizi görecektir. Detaylara aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

Sizlere NetApp OnCommand ürün ailesi ile ilgili kısa bir bilgi vermek ve elinizin altında bulunması gereken daha doğrusu NetApp kullanıyorsanız bilmeniz gereken birkaç ürünü tanıtmak istedim. Özellikle girişte farkettiyseniz free olanlarını yazdım, çünkü her zaman söylediğim gibi ben admin’im para işi beni bozuyor! Lisanslı olanlarını siz ihtiyacınız dahilinde değerlendirirsiniz.

OnCommand ürün ailesi biraz kalabalık, bu aileye biraz daha yakından bakmak isterseniz, linkini paylaşıyorum.

Keyifle okumanız dileğiyle.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment