NetApp Flash Pool (SSD)

NetApp Flash Pool akıllı önbellek (intelligent caching) olarak adlandırılmaktadır. Ekstra bir lisans gerektirmeden storage array (aggregate) seviyesinde yapılandırılabilen ve NetApp DataOntap işletim sistemi tarafından da desteklenen bir konfigürasyondur.

SSD ile diğer HDD’lerin bir arada bulunduğu hybrid aggregate olarakta isimlendirebiliriz. Mesela NetApp 4246 bir shelf aldığınızda, içerisinde SSD + SATA diskleri birlikte konumlandırabilirsiniz. Benzer şekilde SSD + SAS konfigürasyonda yapılabilir. Burada amaç aktif olarak kullanılan veriyi SSD’lerde konumlandırmak, cold veriyi yani daha az erişilen veriyi HDD’lerde (SATA / SAS) depolamaktır. Böylelikle projenizdeki satınalma maliyetini aşağıya çekip, aynı zamanda performans ihtiyacınızda da karşılanmış olacaktır. Çünkü sık kullanılan veriye erişim talep edilen kullanıcıya/sisteme çok hızlı yanıt verebilmek imkanına sahip olacaksınız.

Bu arada sıklıkla kullandığımız “Aggregate nedir?, Ne anlama gelir?” diyebilirsiniz. Aggregate , bir disk havuzudur, NetApp storage pool anlamına gelir. Storage controller ‘a bağlı olan disklerinizden oluşturduğunuz storage array yapısıdır. İlerleyen yazılarda detaylarına girmeye çalışacağız. Biz konumuza dönelim!

Aslında tüm yapınızı SSD disklerle kurabilirsiniz, eğer proje bütçeniz limitsiz ise 🙂 Ama bu gerçek hayatta pek mümkün olmuyor. O zaman hem satınalma maliyetini aşağıya çekmek hem de performanstan çok fazla ödün vermemek için NetApp Flash Pool ‘un dahil olduğu bir storage ortamı kurmak daha mantıklı gelebilir.

NetApp Flash Pool :

  • Yüksek performanslı bir cache olarak çalışır.
  • Storage controller’ın IOPs throughput değerini arttırır.
  • HDD ‘lerdeki random I/O yükünü büyük oranda azaltır.
  • Fiyat / Performans dengesini korur.
  • Hem read hem de write yapabilir. Çünkü aynı zamanda kalıcı bir veri depolama ünitesinin parçasıdır. Yani diğer diskler ile aynı görevi yerine getirir, veri depolar.
  • Hybrid storage, NetApp Virtual Storage Tiering sayesinde tamamen SAS ‘lardan yada SATA disklerden oluşan bir ortama göre çok daha hızlı yanıt verir.
  • HDD ‘lerden (SAS veya SATA) oluşan bir aggregate içerisine bir veya birden fazla Raid Group olarak eklenir, kullanımı ve konfigürasyonu basittir.
  • NetApp storage controller modeline göre takabileceğiniz SSD sayısı değişiklik gösterebilir.

Bir dip not : Bir aggregate içerisinde sadece SSD + SAS yada SSD + SATA config yapılabilir. 3 disk tipini de bir arada kullandığınız SSD + SAS + SATA aggregate oluşturulamaz.

NetApp Flash Pool : Link , Technical Guideline

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment