Storage Disk Types

Bir önceki makalemizde NetApp disk shelf konusuna girmişken, bu hafta da disklerden yola devam edelim istedim.

Günümüzde sizlerinde bildiği üzere artık karşımıza 4 tip disk türü çıkıyor.

  • SATA    : Serial ATA
  • NL-SAS : Nearline SAS
  • SAS     : Serial Attached SCSI
  • SSD     : Solid State Disk

NetApp shelf modeline göre bu diskleri uygun shelf’lerde konumlandırabiliyorsunuz. Bazı shelflere sadece tek tip disk takabilirken bazılarına da mixed dediğimiz yani her iki farklı modeli de takabilirsiniz. Örnek olarak DS4243 model shelf; sadece SATA disklerle çalışabildiği gibi aynı anda (mixed) SATA + SSD disklerde konumlandırabileceğiniz bir disk ünitesidir.

Konuyu yukarıda çizdiğim disk piramidi üzerinden anlatmaya çalışacağım.

SATA diskler, storage disk piramidini düşünürsek, en altta bulunan ve ortamınızda kapasite ihtiyacınızı karşılaması için bulundurabileceğiniz disk tipidir. Ucuzdur, ama SAS kadar güvenli ve performanslı değildir. Mekanik disklerdendir, yani içerisinde dönen bir kafa veriyi diske yazar. Kullanım alanları, backup, user data (CIFS/NFS), development, test ortamları gibi performansın çok ön planda olmadığı daha çok yüksek miktarda veriyi depolamak istediğiniz yada test VM’lerinizi konumlandırdığınız ortamlar için bu diskleri kullanırız.

NL-SAS; yine primadi göz önüne alırsak, ikinci sırada karşımıza çıkan bir disk tipidir. SATA diskin SAS connector ile birleşimi yapılarak piyasaya sürelen bir disk tipidir. Yine ön planda kapasite kriteri vardır. İnternette bu disk tipi için kullanılan çok güzel bir terim vardı : “Enterprise SATA Drive”. Türkçesi; Doğan görünümlü Şahin! SAS diskin bazı özelliklerine connector vasıtısıyla sahip olmasına rağmen içi tamamen bildiğiniz SATA disktir.

SAS diskler, yine disk piramidinde yukarıya doğru giderken karşımıza üçüncü sırada çıkan, performanslı ve daha güvenli disk tipidir. Ayrıca yıllardan beri piyasada da olduğu için artık üzerinde çok tecrübe kazanılmış bir nevi piayasada standard haline gelmiş bir disk modelidir. Performans diskleri diye de isimlendirilen bu model, SAP, SQL, Oracle Production VM gibi kritik sanal makinelerinizi veya uygulamalarınızı konumlandıracağınız, disk tipidir. İyi bir konfigürasyon yapılmış SAS disklerden oluşan 8060 NetApp storage ‘ta gördüğüm SAS latency değeri 4-5 ms seviyesindeydi. Tabi kabul değerleri projeden projeye değişiklik gösterebilir ama bence SAS disklere bağlı sanal ortam için bu değer iyi bir değerdir.

SSD diskler, geldik piramidin en tepesine. En pahalı ve en performanslı disklerdir. Eğer benim param var ve storage üzerinde host edeceğim uygulamada 1 milisaniye den fazla latency (gecikme) görmek istemiyorum, bu benim için ana kriterdir diyorsanız o zaman buyrun size NetApp storage ‘ınıza bağlamak üzere SSD diskler + shelf. Yani SSD diskler yüksek performans diskleridir. Storage tarafındaki gecikmeler (latency) size para, iş, üretim kaybı olarak dönüyorsa, o zaman çareniz olan modeldir. Diğer diskler mekanik disklerdir, fakat SSD disklerde kafa+disk plakaları bulunmamaktadır. RAM hızına yakın çalışır, üzerinde RAM’deki gibi çipler vardır. En olumsuz tarafı olarak piyasada yansıtılan “Fakat bu disklerin bir ömrü var” tabirine çok takılmayın. Sanki SAS ve SATA diskler sizinle birlikte yaşıyorlar! Alım yaparken garanti sürelerine, ve sonrasında yaptığınız bakım anlaşmalarına dikkat edin ve bunları ilgili üretici veya partnerlerle yapın, sonrasında işinize gönül rahatlığıyla devam edin. Ancak 4-5 ms latency de sizi çok etkilemiyorsa, hiç bulaşmanıza gerek yok, SAS diskler ile devam edebilirsiniz.

Her işletme için geçerli olmasa da benim size önerim,

  • SAP, SQL, Oracle, IIS, Print Server, DC, vs tüm canlı sanal sunucularınızı SAS disklerde
  • Development, Test sanal sunucularınızı SATA disklerde (belki NL-SAS da olabilir)
  • Backup aldığınız (target) alanı SATA disklerde
  • Yüksek performans gerektiren uygulama veya veritabanlarınızda SSD disklerde konumlandırın.

Bu konfigürasyon ihtiyaca göre değişebilir, mesela SSD diskleri Flash Cache olarakta yapılandırabilirsiniz. Ama genel yol haritası bu şekildedir diye düşünüyorum.

Yine bir haftasonu yine bir makale, keyifle okumanız dileğiyle.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment