NetApp Disk Üniteleri – İsimlendirme

Daha önceki NetApp makalemde storage controller modellerinden (link) ve FAS controller ‘ın ne olduğundan (link) bahsetmiştik, peki bu cihazların yönettiği ve veriyi depoladıkları diskler nerede duruyor?

Disk shelf olarak isimlendirilen içerisinde birden fazla sayıda diskleri konumlandırdığımız ünitelerde tutuluyor. Bu disk kutularının görevi controller ile verinin depolandığı diskler arasında iletişimi sağlamaktır.

NetApp tarafından FAS controller’lara bağlanmak üzere üretilen 4 tip disk shelf bulunmaktadır. Shelf ‘lerin modelleri; takılabilen disk adedine, içerisine takılan disklerin tipine (SSD, SAS, SATA) ve birkaç parametreye daha bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

NetApp Disk Shelves : Link , DataSheet

FAS Controller için üretilen bu kutularda isimlendirme de çok nettir. Modelleri pek fazla aklınızda kalmaz. Ancak aşağıdaki gibi formüle edebilirsiniz.

DS2246

DS   : Disk shelf

2     : Bu kutunun 2U(2 birim) olduğunu yani rack kabinette kaplayacağı alanı göstermektedir.

24   : Bu kutunun içine takılabilecek maksimum disk miktarıdır.

6     : Ünitenin arkasında I/O modülünün maksimum performansını gösterir. Yani 6 Gb/s hızında veri taşıyabilir anlamına gelir. Bu çıkışlar disk shelf’lerinde dual yani çiftir.

Bir örnek daha yapalım:

DS4486

DS    : Disk shelf

4      : Rack kabinette 4U (4 birim) yer kaplayacağını gösterir.

48    : Bu kutunun içerisine 48 adet disk takılacağını gösterir.

6      : Ünitenin I/O performansının en fazla port başına 6Gb/s hızında olacağını gösterir.

NetApp bu şekilde bir isimlendirme standardını disk ünitelerinde takip etmektedir. Gayet kolay akılda kalıcı bir yöntem. Şunu da söylemeliyim, disk shelflerinin modellerini ezberlemek mi lazım gibi bir soru aklınıza takılabilir, tabiki yanıt hayır. Ancak bir proje yaparken, görmediğiniz bir sistem hakkında yorum yaparken, yada CLI üzerinden bir sisteme bağlanıp, çalışırken kolayca aklınızda üzerinde çalıştığınız storage ortamı canlanacaktır.

Gün gelir işinize yarar, bilgiden zarar gelmez.

NetApp makalelerine devam ……

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment