NetApp FAS Controller – Nedir?
Hep adını kullanırız, FAS Controller. NetApp denince hemen FAS Controller modelini konuşuruz. Peki nedir bu FAS Controller?
Cevap basit, NetApp ‘ın sunucusudur. Yani işin neredeyse tüm kısmını yapan cihazdır. Geriye kalan shelf ve diskler. Zaten dünyada birkaç tane disk üreticisi var, Seagate, WD, Samsung vs. neredeyse tüm storage üreticileri bu firmaların disklerini kullanıyorlar. Bu demek oluyor ki, iş verinin tutulduğu disklerde değil, o veriyi yöneten cihazlarda. İşte bu işi NetApp tarafında FAS Controller yapıyor. Daha önceki kısa makalemde size bu ürünleri listelemiştim. (http://tolgaasik.com/2016/01/24/netapp-storages/)
Peki FAS Controller ‘ın içinde ne var? Nelerden oluşuyor?
- CPU
- Memory
- Mainboard
- NVRAM
- Onboard ports (Ethernet portları, Fiber Channel portları, FCoE portları)
- PCIe slotlar (Ayrıca ihtiyacınızı karşılamak için bu boş slotlara ek kartlar takabilirsiniz)
- Opsiyonel yazılımlar
CPU ve Memory sunucularda kullanılan modeller. Görevi gelen veriyi işlemek. Anakart, tüm parçaları üzerinde birleştiren ve her birinin iletişiminden sorumlu olan, yine sunucularımızda gördüğümüz bildiğimiz anakartlar.
NVRAM, geldik en önemli ekipmana. Görevi, fiziksel sistem memory de tutulan tüm yazma taleplerini (veriyi) loglamak ve bu veriyi diske yazılana kadar korumaktır. Zaten açılımı NonViolate RAM, yani battery ile korunan, cihazın elektriği gitse bile kaydedilmemiş veriyi üzerinde belirli süre tutan modüldür. Tüm data disklere gitmeden önce memory de tutulur ve NVRAM ‘de loglanır, belirli aralıklarla da diske yazılır. Detayları ilerleyen makalelerde anlatmaya çalışacağım. Ancak NVRAM’in çok önemli olduğunu aklınıza not edin.
OnBoard portlar, modelden modele değişiklik gösterse de, cihaz üzerindeki modüllerin takılı bulunduğu slotlardır.
PCIe slotlar ise, eğer onboard olarak gelen kartlar size yetmediyse ve başka NetApp kartları da cihaza takmak istiyorsanız (Ethernet card, cache card gibi) bu slotları kullanabilirsiniz.
Opsiyonel yazılımlar, cihaz size ulaşmadan önce yüklenmiş ama aktif edilmesi için lisans key gerektiren yazılımlardır. SnapMirror, SnapRestore, SnapVault gibi. Bazı NetApp yazılımları da daha sonradan cihaza bir host yada management client aracılığıyla yüklenebilmektedir.
Yazının başındaki soruya dönecek olursak NetApp FAS Controller, “NetApp ‘ın sunucusudur ve tüm veriyi bu cihaz yönetmektedir” diyebiliriz. Gördüğünüz üzere bu cihazda bildiğiniz server parçalarından ve NVRAM den oluşmaktadır. Onu akıllı hale getiren ise NetApp DATAOntap işletim sistemidir.
Yeni NetApp makalelerinde görüşmek üzere.