Sanal Ortam Yönetimi ve Storage

Günümüzde sanallaştırma ve sonrasında ortaya çıkan bulut (cloud) bilişim ile birlikte veri depolama cihazları zaten IT envanterindeki yüksek olan değerlerini ikiye üçe katladılar. Önceden belki sadece kritik sistemlerin datalarını konumlandırdığımız storage’larımızda şimdi önemli önemsiz tüm sanal makinelerimizi ve bu sistemlerin datalarını konumlandırıyoruz. Storage sistem yöneticileri ile sanal ortam yöneticileri ortaya çıkan bu yeni gereksiniminden dolayı artık daha yakın çalışmak zorundalar. Hatta bazı firmada bu ekipler birleştirilmiş durumdadır. Yani sanal ortam yönetimini ve veri depolama cihazlarının yönetimini ya tek bir ekip yapıyor, ya da aynı yöneticiye bağlı durumdalar.

Sanal ortam yöneticileri storage sistem yöneticileri ile aynı ekipte olmasalar bile zorunlu olarak storage yönetiminden belli oranda anlamaları gerekmektedir. İş birimlerinin ihtiyaçlarını doğru adresleyebilmek adına storage ekibinden ne talep edeceğini eğer kendisinde bu yetki varsa, storage üzerinden ne yapması gerektiğini kesinlikle iyi bilmelidir. Ben şimdiye kadar storage alanında NetApp ve kısa bir dönemde olsa EMC ile çalıştım. Her ikisinin de, diğer tüm storage üreticilerinin de artı ve eksi yanları bulunmaktadır. Son dönemlerde ise tamamen NetApp ile çalışıyorum. Bunda çalıştığım firmanın kararları da, yapılan alımlar da tabiki direkt etkili. Bir sanal ortam yöneticisi olarak şimdiye kadar NetApp storage sistemlerinden de mennunum. İş ihtiyaçlarınıza, bütçenize ve alt yapınıza göre tüm kurumsal firmalar artık storage kullanmak zorunda kalıyor. Yine duruma göre bu cihaz son çıkan teknolojiyle birlikte sanal da olabilir. Mesela VMware Virtual SAN, HP StoreVirtual gibi ürünlerde kullanılıyor. Özetlemek gerekirse, sanal ortam storage olmadan derdinize çare olamıyor. Çevrenize baktığınızda artık bu ikiliyi her işletmede bir arada görebilirsiniz.

İşler ne kadar birbirinden ayrı gibi dursa da artık iç içe geçmiş durumdalar. Örneğin sanal makinelerdeki performance sorunu yaşamaya başladığınızda ilk olarak storage tarafına bakıyorsunuz. Çünkü ilk aklınıza “Acaba storage’larda bir yavaşlama mı var? Yani disk latency sorunu mu yaşıyoruz?” diye panik halinde o tarafa yöneliyorsunuz. Sorunlar çok çeşitli de olsa, storage tarafında arka planda çalışan bir job bile artık bizi düşündürür oldu. Bir diğer örnek ortamınızda thin disk yapısı kullanıyorsanız, sıklıkla sotage tarafında kapasite ve trend analizi yapıyorsunuzdur. Çünkü o taraftaki kapasitenin dolmaya başlaması sizi direkt etkileyecek, yada belirli seviyeye yaklaşması performas sorunlarına neden olacak. Çare olarak yeni shelf siparişi vermeniz gerekiyor, onunda gelmesi 4-6 haftayı bulabiliyor.

Yeni projelerle birlikte gelen talepleri de başarılı bir şekilde karşılayabilmek için de veri depolama alanında bilgi sahibi olmalısınız.

  • Disk tipleri (SAS, SATA, NLSAS, SSD )
  • Protokoller (NFS, FC, FCoE, iSCSI)
  • Performance ihtiyacı, ne kadar IO yapacağınız
  • Kapasite ihtiyacı ve ileride ne kadar büyüyeceğiniz
  • Host bus adaptörler, driverlar ve firmware (uyumluluk)
  • Bağlantı yöntemleri ve disk erişimleri
  • Path selection politikası gibi

Yukarıda şimdilik aklıma gelen, yeni bir projeye başladığınızda tasarım ve sonrasında bütçe aşamasında belirlemeniz gereken kritik noktalardır.

Sonuç itibariyle sanal ortam yöneticisi storage gibi kendisini direkt etkileyen bir sistemde neler döndüğünü, ne olup bittiğini kesinlikle anlamak zorundadır. Bu konuda kendini geliştirmelidir. Bence sanal dünyanın devi olan VMware bile software storage ürünü (VMware Virtual SAN) çıkarıyorsa, hiç kimse bu iş birbirinden ayrıdır diye düşünmemeli. Bu fikrimi aynı şekilde network tarafı içinde yorumlayabilirsiniz. En azından switching, vlan, LCAP nedir ve nasıl configuration yapılır bunları bilmemiz gerekmektedir.

Sanal ortam yöneticilerinin belki yıllık eğitim planlarını yaparken bir kalem olarak storage eğitimini de önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Belki sonrasında network tarafına da göz atmakta fayda var. Bulunduğunuz konumda işinizin geleceğine yön vermek için sanallaştırma konusunda kendimizi geliştirirken storage tarafını da kesinlikle göz ardı etmemeliyiz.

Hafta sonu çayınızı yudumlarken, (benim de yaptığım gibi) bu kısa makaleyle gelecekte kariyerinizi etkileyebilecek bu konuya sizlerin dikkatinizi çekmek istedim.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment