Sanal Makine – USB cihaz kullanimi

USB dongle ile lisanslanan yazilimlar veya USB dongle kullanan E-Imza uygulamalari nedeniyle uygulama sorumlulari tarafindan sanal makineye USB stick atama talebi ile karsilasabiliyoruz. Ancak bunun da cozumu cok basit.

Birinci yontem, ESXI host ‘a takili olan USB cihazini VM ‘e passthrough özelligi ile atayabilirsiniz. vSphere ESXi 5.0 ile USB Controller’a tanittiginiz bu aygita bagli olan VM’i ayni cluster içerisindeki ESXI host’lar arasinda vMotion ozelligi ile tasiyabilirsiniz. Bu da cok onemli bir ozellik, ancak kapali VM’e USB Controller eklerken bu özelligi aktif etmeniz gerekiyor. Asagidaki makalede detaylari bulabilirsiniz:

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1022290

İki yontem ise Anywhere USB kullanmak. Yaptigimiz bir projede birden fazla USB dongle kullanmamiz gerektigi için asagidaki cihaz ile sorunu cozmustum. Uzun sure oldu hala calisiyor. Bu cihazin yaptigi is ise; USB over IP.

http://www.digi.com/products/usb/anywhereusb

AnywhereUSB cihazini aldiktan sonra ethernet portundan network’e baglayip, cihazin web arayüzünden ayarlarini yapiyorsunuz. Cihaza USB aygitinizi takip, bu USB aygitini kullanacak sanal makineye (Windows) AnywhereUSB ile birlikte gelen driver’i yukluyorsunuz. Bu driver VM’in AnywhereUSB cihazini network’te bulmasini ve onun uzerindeki USB cihazina erismesini sagliyor. Yani VM bu USB cihazinin kendine takiliymis gibi goruyor. Halbuki o network’te bir yerde takili.

Ben 5 USB cihazi baglayabildigim modelini yurtdisindan getirtmistim. Sitesinde de gorebileceginiz uzere daha buyuk modeli de var.

Ortaminizda birden fazla USB dongle kullanilacaksa sanirim en iyi yontem Anywhere USB, ama bir yada iki USB dongle isinizi goruyorsa yukarida bahsettigim gibi cluster ortaminda bir ESXI host’a takip, USB controller ile VM’e assign edip, “Support vMotion while device is connected” secegini secip, kullanabilirsiniz. Bu secenek sayesinde VM’i cluster icerisinde diger ESXi hostlar arasindan vMotion ile tasiyabilirsiniz. Belli bir sure bu ozelligi de vSphere 5.1 ortaminda kullandim. Gayet iyi calisiyor.

Tercih sizin her iki yontem de ise yariyor.

Gorusmek uzere.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment