Software Defined DataCenter Concept

Yakın gelecekte hayatımıza girmeye başlayacağına inandığım Software Defined Data Center konsepti ile ilgili yukarıdaki video ‘yu izlemenizi tavsiye ederim.

Sanallaştırma işlemlerinden sonra donanımdan uzaklaşıp , IT ‘de otomasyona gidilmesini sağlayacak olan bu konsept üzerinde,  birçok vendor yazılım geliştirmeye başladı. Bizde sistem yöneticileri olarak bu yeni teknolojiye uzak kalmamalıyız.

Software Defined Data Center , IT altyapı bileşenlerinin konsolidasyonunu sağlamaktadır. Storage , Network , Security, Server vs. kapsayan akıllı bir yönetim platformu sağlamaktadır. Amaç altyapı bileşenlerini business tarafından gelen talepleri hızlı, sağlıklı ve güvenilir bir şekilde karşılayabilecek hale getirmektir.

Biraz açmak gerekirse, donanımları kurdunuz ve sunucularınızı sanallaştırdınız. Ancak bu yetmiyor, işin içine diğer ilişkili parçaları da (switch, firewal, storage vs.) dahil etmeniz gerekiyor. Onlarıda sanallaştırdınız. Geriye bu yapıyı daha az adamla, daha az eforla otomatize edilmiş bir şekilde yönetebilmek kalıyor. Bunu SDDC ile sağlıyorsunuz. Ancak bu teknolojide yapınızı çok iyi izlemeniz gerekiyor. Gerektigi anda gereken alanlara yeni kaynakları ekleyebilmelisiniz. Kısacası , yakından takip edilmesi gereken bir yapı.

Ülkemizde de hemen olmasa da yakın gelecekte kullanılmaya başlanacağını düşünüyorum. Nedeni çok basit , sağladığı tasarruflar ve otomatize edilmiş bir altyapı.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment