ESXi Host Configuration Backup/Restore

VMware vSphere ortamımızda sanal makinelerimizi yedeklemek için birçok yöntem kullanıyoruz. Peki yapımızı taşıyan ESXi host’umuzun üzerinde yaptığımız konfigürasyonları, ayarları yedekleyebilir miyiz? Evet. 

Birçok nedene bağlı olarak ESXI host configuration backup almak isteyebilirsiniz. Özellikle upgrade işlemleri öncesi buna ihtiyacınız olabilir. Mesela ESXi 5.0 ‘dan 5.1 ‘e geçiş yapıyorsunuz. Öncelikle sunucunuzun konfigürasyon backup’ını almanız tavsiye edilir.

ESXi sunucularımızı yedeklemek için vSphere CLI ve vSphere Magement Assistant’a sahip olmamız gereklidir. vSphere CLI kullandığımız Windows makinemize yüklediğimiz sanal ortamı kendi client’ımızdan yönetebildiğimiz komut setlerini barındıran bir uygulamadır. vSphere Management Asistant ise sanal ortama deploy ettiğimiz , vCenter ‘dan yaptığımız herşeyi ve daha fazlasını bize komut üzerinden de yapmayı sağlayan sanal appliance’dır. Her komut aracı ile ilgili download linkleri aşağıdadır:

vSphere CLI :

https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=VSP510-VCLI-510&productId=285

vMA :

https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=VSP510-VMA-510&productId=285

Ben vSphere CLI kullanmayı tercih ettim. Aşağıdaki bir ESXI host’un config backup’ını almak için gerekli olan komutu görebilirsiniz.

# vicfg-cfgbackup –server ESXi_hostname –username username –password password –s backup_filename

Örnek bir senaryo yapalım. vSphere CLI indirip, client’ınıza yükledikten sonra Windows makinenizde programlardan VMware altında vSphere CLI kısayolunu çalıştırın. Command Prompt ekranı karşınıza gelecektir.

vSphereCLI

“cd bin” yazıp, komut setlerini barındıran folder’a geçin. Burada aşağıdaki komutu çalıştırarak direkt ESXI host’unuza erişip onu yedekleyin. Komut yaklaşık 3-5sn içerisinde tamamlanacaktır. Unutmayın, client ‘ınız ile ulaşmaya çalıştığınız ESXI host arasında firewal var ve gerekli portlar açık değilse hata alırsınız.

 # vicfg-cfgbackup  –server ESXI01.mydomain.com  –username root  –password XXXX  –s \\file_server\ESXIBackups

Alınan configuration backup’ı sıfırdan kurduğunuz ESXI host üzerine restore etmek için aşağıdaki komut setini kullanabilirsiniz.

# vicfg-cfgbackup  –server ESXi_hostname –username username –password password  –r backup_filename

“vicfg-cfgbackup” komutu ile backup/restore işlemlerinin yanısıra ESXI host’unuzun konfigürasyonunu da resetleyebirsiniz.

Not : Bu komut sadece ESXi host’lar için geçerlidir. ESX sunucular tarafından desteklenmez.

Kaynak : http://pubs.vmware.com/vsphere-51/index.jsp?topic=%2Fcom.vmware.vcli.ref.doc%2Fvicfg-cfgbackup.html

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment