Benefits of Virtualization

Biliyorum bu konular artık biraz eskide kaldı. Çoğu firma sanallaştırma operasyonlarını gerçekleştirdi. Bu adımları çoktan geçti. Ancak bu makaleyi yazmamım nedeni, yaptığımız projelerde nelerden tasarruf ve verim elde ettiğimizi gözden geçirmek, biraz bunları tekrar etmek ,ve hafızaları tazelemek istedim. Biraz da işin marketing tarafına bu kelimelerle giriş yapmakta aslında iyi oldu. Sistem adminleri olarak birçoğumuzun en zayıf olduğumuz noktada burası zaten 🙂

Sanallaştırma bize ne gibi faydalar sağladı ?

 – Kolay yönetim
 – Kaynak optimizasyonu ve verimlilik
 – Uygulama erişilebilirliliği
 – Dağıtık servis yapılarını bir arada bulundurma ( Network, Server, Storage gibi)
 – Kaynak yönetimi
 – Ölçeklenebilir IT altyapısı
 – Sunucu birleştirme

Şimdi yukarıdaki süslü kelimelerin yanısıra başka nelerden bahsedebiliriz yada yukarıda bahsedilenleri nasıl detaylandırabiliriz, biraz onlara bakalım:

Eskiden bir server bir uygulama çalıştırırdı ve başka bir işe kolay kolay atanmazdı. Dolayısıyla hemen hemen her uygulama için sistem odamızda bir server bulunduruyorduk. Ayrıca bu her sunucu için network altyapısını, kablolarını, rack alanlarını, enerji altyapısını ve soğutma sistemini sağlamamız gerekiyordu. Virtualization ile bu altyapı hizmetlerini daha az sunucu için sağlıyoruz. Neden ? Çünkü server’larımızı konsolide ettik. Artık daha az sayıda sunucu ile daha çok iş yapabiliyoruz. Aslında günümüzün trendi de bu değil mi? Az kişi ile çok iş. Bunun IT dünyasında sistem odasına uyarlanmış hali “Az server çok iş”. 
 
Tabi enerji ve soğutma deyince, en önemli tassarruf kalemini unutmayalım. Elektrik faturalarımız düştü. Hemen göze çarpan önemli bir konu “saving money”.
 
%10-15 oranında yararlandığımız fiziksel sunucularımızdan sanallaştırma ile daha fazla verim elde etmeye başladık. Neden ? Çünkü kaynaklarımızı optimize ettik. Artık bir sunucuya üzerine kurduğumuz Hypervisor (vSphere) ile bu sunucuya daha fazla iş yaptırabiliyoruz. Bir sunucudan daha fazla verimlilik elde edebiliyoruz.
 
Network ve kablo altyapımızdan, sistem odası alanlarımızından, enerji faturalarımızdan tasarruf ettik. Neden? Çünkü daha az sunucu ile işimizi yapar olduk. Dolayısıyla switch’lerde daha az alana ihtiyacımız var. Sistem odasında belki 100 sunucu çalıştırıyorsak, şimdi sayı 20 ‘lere düştü. Fiziksel sunucularımızı sanal ortama taşıdık. Dolayısıyla bu maliyetleri de en az indirmiş olduk. Günümüzde en çok sevilen cümle “Tassarruf ettik” .
 
Bakım maliyetlerimiz düştü. Neden? Çünkü artık daha az hizmet kesintisi yapıyoruz. Sanal ortamın çevikliğinden esnekliğinden vMotion, Storage vMotion gibi teknolojiler sayesinde yararlanabiliyoruz. Yapılacak olan bakım operasyonlarında daha az hizmet kesintisi ile (belki de hiç kesinti olmadan) iş sürekliliği sağlamış oluyoruz.
 
 Aslında çoğu kez gözdenkaçan bir diğer kazancımız ise zamandan elde edilen tasarruftur. Neden ? Çünkü satınalma üzerinden bir sunucu sipariş ettiğimizde en az 3 hafta alım sürecini sonrasında da makinenin bize ulaşmasını bekliyorduk. Eğer kaynaklarımızı doğru optimize ettiysek, sunucu talebi geldiğinde, sanal ortamda hemen hazırlanabiliyor. Ayrıca yeni sunucudaki windows kurulumu, patch’lenmesi, yazılım yüklenmesi vs. sürelerinden de template’leri kullanarak, tasarruf edebiliriz. Satınalma işlemi ile kimseyi uğraştırmadık, sistem yöneticimizi her zaman tekrarlanan ve ciddi zaman alan yeni sunucu implementasyonundan da kurtardık.
 
Her yeni sunucu için firewall üzerinde port ayarları, storage alan yapılandırması , network altyapı sağlanması gibi işlerden de kısmen kurtulduk. Neden? Eğer standart bir makine işimizi görüyorsa, sanal ortamdaki hostlar için bu konfigürasyonları zaten yaptınız. Onların üzerindeki sanal makineler için bunları da yapmaktan kurtuldunuz demektir. (Özel durumlar hariç)
 
Bu liste biraz daha uzatılabilir, şimdilik aklıma gelen yararları burada sunmak istedim. Yine birşeyleri unutmuş olabilirim. Çünkü yayınladıktan sonra her zaman aklıma yeni bir şeyler daha geliyor. Alıştım artık 🙂 kendimle bu konuda barıştım.
 
Şimdi yönümüzü cloud ‘a çevirdik. Artık cloud zamanı!
 
Bakalım cloud bize ne gibi faydalar sağlayacak.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment