vSphere 5.0 – Space Reclaimation

Last modified date

Sanal ortamlarda karşılaştığımız bir başka sorun, kullanılan alanların iş bittikten sonra storage  ‘a geri iade edilmemesidir. Thin provisioning teknolojosi ile oluşturulan bir LUN, ESXI Host’lara assign edilir ve biz de bu alanları (datastore) olarak sanal ortama ekleyip, sanl sunucularımız için kullanmaya başlarız. Ancak sanal sunucuyu kapatıp, datastore ‘dan sildiğimizde storage tarafında neler oluyor? Hiç bir şey… Storage bunun farkına varabiliyor mu? Hayır…

Storage ESXI host’a verdiği LUN içerisinde sanal makine yada data silindiği anda hiç bir şeyin farkına varmıyor, hala bu alanın kullanıldığını düşünüyor. Storage ‘a bu datastore içerisinde artık kullanılmayan alanlar olduğunu bildirmek , bu alanları storage ‘a geri kazandırmak mümkün. Böylelikle pahalı bir kaynak olan storage alanlarınızı daha efektif kullanabilirsiniz. Bu özellik  vSPhere 5.0 ile tanıtılmıştır.

Yapılması gerekenleri “Amerika’yı yeniden keşfetmemek” için aşağıdaki KB ‘i inceleyerek öğrenebilirsiniz. VMware herşeyi çok açık bir şekilde anlatmış.

Bu işlemleri yalnız ThinProvisioned LUN uzerinde uygulayınız.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=2014849

Umarım işinize yarar.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment