Veeam Backup Validation Tool

Veeam Backup & Replication ürünü ile alınan backuplarınızı lokasyon dışında bir yere gönderiyor olabilirsiniz. Bu işlemi genelde WAN link üzerinden yapıyoruz, yada bir USB storage ‘a backup dosyalarımızı taşıyıp, onları encrypt edip, gönderiyoruz. Çeşitli yöntemler ile bu transferleri yapabiliyoruz. Ancak her zaman aklımızda şu soru oluşuyordur : ” Acaba bu backup’lar sağlam mı? İhtiyaç halinde bu backup’lardan restore yapabilecek miyim?” Ayrıca lokasyon dışına gönderdiğiniz backupları restore edip, test etmek için ortamınızda olmayabilir. Sonuç itibariyle alınan bu backupları transfer ettikten sonra sağlıklı olduğunu kontrol etmeye ihtiyacımız oluyor.

Veeam aklımızdaki soru işaretlerini kaldırabilmek için bir tool yayınladı , “Veeam Backup Validation Tool” . Bu küçük aracın kullanımı çok basit, üstelik ücretsiz. Veeam Backup & Replication installation dizininde bu aracı “.exe” file olarak bulabilirsiniz. Yaptığı iş, backup file dan tüm blokları okumak ve değişen, bozulan data olup olmadığını kontrol etmektir.

Backup Validation Tool için tam path aşağıdaki gibidir.

C:\Program Files\Veeam\Backup and Replication\Veeam.Backup.Validator.exe

Aracın kullanımı command prompt ekranından yapılıyor. Aşağıda komutun çıktısını görebilirsiniz.

cmd (enter)

cd “C:\Program Files\Veeam\Backup and Replication”

>Veeam.Backup.Validator.exe /?  – bu komut ile help çıktısını görüntüleyebilirsiniz. Aracın kullanımı hakkında örnekler sunulacaktır.

Veeam Backup Valid tool - help

Yukarıdaki ekran görüntüsünü biraz yorumladığınızda aslında validation işi bu tool ile çok kolay yapılabildiğini göreceksiniz. Ben yine de bir örnek ile durumu özetlemek istiyorum.

  • CMD ile command prompt açın ve aşağıdaki komut ile ilgili path’e gidin .

cd “C:\Program Files\Veeam\Backup and Replication”

  • Hangi backup job’ın aldığı, hangi VM’in backup ‘ının sağlamlığını kontrol etmek istiyorsunuz. Bunu belirledikten sonra aşağıdaki komutu çalıştırın.

Not: Bu komutu ve çıktısını zenginleştirebilirsiniz. Mesela sadece bir VM değil, aynı job ile alınmış birden fazla VM’in de adını yazabilirsiniz yada /date: ve /time: parametreleri de ekleyerek istediğiniz tarih ve saatte çalışmış olan backup job ile alınan VM’in yada VM’lerin backuplarının sağlamlığını kontron edebilirsiniz.

>Veeam.Backup.Validator.exe /backup :”BackupJobAdı” /vmname: VMAdı

  • Sonuç olarak adını yazdığım backup job bulunup, bu job ile alınmış olan ve adını komutta yazdığım VM’in son backup ‘ı (tarih belirtmediğim için son backup) kontrol edilecek ve size aşağıdaki gibi bir çıktı sunulacaktır.

Veeam Backup Valid tool - 1

Yukarıdaki resme baktığımızda kontrol edilmesini istediğimiz VM’in elimizdeki son backup’ının sağlıklı olduğunu anlıyoruz.

tolgaasik

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment