Vmware P2V ve Best Practices – Part 1
Vmware ESXI ve vCenter sunucularımızı kurup, bunları bir storage ile ilişkilendirdikten sonra sanallaştırmanın en önemli adımı, fiziksel sunucularımızı sanal ortama taşımaktır. Vmware bu konuda VMware vCenter Converter ürününü yayınlamıştır. Bu ürün ile fiziksel sunucularımızı sanal ortamımıza kolayca taşıyabiliriz. Ürünün kurulumu da çok fazla bilgi gerektirmemektedir ve Next-Next şeklindedir. Ürünü sanallaştıracağınız makine ile vCenter ‘ın birbirleri ile haberleştiği network’teki bir sunucuya kurabilirsiniz. Ben genelde vCenter üzerine converter ‘ı kuruyorum.
Hazırladığım bu makalede öncelikle sizlere conversion işlemi öncesi ve sonrası best practices’ leri ve P2V işleminin nasıl yapıldığını aktarmayı hedefliyorum. Çünkü dönüştürme işlemi eğer kurallara uygun bir şekilde yapılırsa, oldukça basittir. Ancak gerekli ön hazırlıklar yapılmadan başlanan bir iş, alınan hatalar yüzünden yarım kalabilmektedir.
Sizlere çok yardımcı olacağını düşündüğüm bu makaleyi Vmware ‘in makalelerinden, Vmware Admin’lerin bloglarından topladığım bilgiler ile kendi tecrübelerimi birleştirerek oluşturdum. Kendi yaptığım çalışmalarımda da bu guide her zaman işimi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle sanallaştırma işi ile uğraşan arkadaşlarımız ile bu bilgileri de paylaşmak istedim. Çünkü “Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır.”
VMware P2V (Physical to Virtual)
P2V ; Fiziksel sunucunun sanal sunucu olarak klonlanması işlemidir. Sonuç itibariyle fiziksel sunucudan hizmet alan kişiler yine aynı hizmetleri almaya devam ediyorlar, demek istediğim yine sunucu ortamımızda bulunuyor, yani sanallaştırma işleminden sonra sunucu ortadan kalkmıyor. Sadece fiziksel bir donanım üzerinde değil ,sanal bir makine üzerinde çalışıyor. Hizmet alan kullanıcı için değişen bir şey yok.
Sanallaştırma işleminde Converter fiziksel sunucuya bağlanır yada fiziksel sunucunun imajı converter yazılımına gösterilir. Tüm datayı fiziksel sunucudan sanal bir sunucu üzerindeki sanal diske kopyalar, fiziksel sunucudaki sürücüleri sanal sürücüler ile yer değiştirir, ve sanal makineyi başlatabilir.
P2V gibi , V2V (Virtual to Virtual) virtual platformda çalışan bir makineyi yada onun imajını VMware platformuna taşır.
Aşağıdaki resim P2V işlemini ve sanallaştırmayı özetlemektedir.
Converter ürünü ile fiziksel bir sunucuyu, sanal bir sunucuyu, Citrix gibi başka bir sanal platformda çalışan bir sunucuyu, Acronis gibi bir yazılım ile imajı alınmış bir sunucuyu Converter’a göstererek , Vmware ürünleri üzerine taşıyabilirsiniz. Vmware vCenter Converter adı verilen dönüştürme ürünün yapabildiklerini de aşağıdaki resimde görebiliriz.
P2V Conversion işlemi iki şekilde uygulanabilir.
1. Hot Clone : Kaynak sunucu açık iken yapılan sanallaştırma işlemidir. Kaynak sunucu ; sanallaştırılacak sunucudur.
2. Cold Clone : Kaynak sunucu kapalı iken Vmware vCenter Converter ISO / CD’si ile başlatılarak yapılan sanallaştırma işlemidir.
Kullanılacak olan methodların karşılaştırma tablosu aşağıdaki gibidir. Bu tabloyu inceledikten sonra, ihtiyacınıza uygun sanallaştırma methodunu kullanabilirsiniz.
Not: P2V işlemi UEFI üzerinde çalışan kaynak makinelerde desteklenmez.
Hot Clone yapabilmek için kaynak sunucuya, aynı network ‘te sanal ortam dışında bir makineye hatta kendi client’ınıza , yada benim tercihim olan vCenter sunucusu üzerine Vmware vCenter Converter yüklemelisiniz. Sanallaştırma işlemlerinizi bu converter aracılığı ile yapacaksınız. Vmware vCenter Converter ürünü free’dir. Vmware sitesinden indirip, kullanabilirsiniz.
https://my.vmware.com/web/vmware/evalcenter?p=converter
Cold Clone yapılabilmek için vCenter Converter CD ‘sine ihtiyaç bulunmaktadır.Sunucu kapalı iken bu iso/cd ile açılarak dönüştürme işlemi yapılabilir. (Converter ISO ürünü lisanslıdır. Ürünü elde etmek için Enterprise Lisansa sahip olmak gerekir.)
Not: Converter Standalone 4.3 ve üstü versiyonlarda Boot CD (coldclone.iso) bulunmamaktadır. Artık geliştirilmemektedir.Mümkünse, hot clone tercih edin.
Sanallaştırma işleminden önce yapılması gerekenler:
- Sanallaştırma öncesi kaynak sunucuyu mutlaka analiz edin. Gereksiz , fazla kaynak kullanıyorsa, sanal ortama aynı disk boyutları ile onu taşımayın. Örneğin 16 GB ram verilmiş ama 4 kullanıyor, sanal ortamda da kendisine 6 GB ram verin. Sanallaştırmadaki hedefimiz gereksiz kaynak tüketiminin önüne geçmek olsun. Tekrar ihtiyaç olduğu durumlarda bu kaynakları arttırmak sanal makinede çok basittir.
- Cold Clone yapacaksanız , işletim sistemi kapalı iken yapılan sanallaştırmadır, dolayısıyla conversion işlemi süresince işletim sisteminde değişiklik yapılmadığından tekrar synchronize gerektirmez.Ancak downtime planlanmalıdır.
- Hot Clone yapacaksanız ve kaynak diskleri sanal makineye resize ederek aktaracaksanız, sanallaştırma işlemi süresince makinede meydana gelen data değişiklikleri aktarılmaz. Dolayısıyla bu işlemde bir hizmet kesintisi gerektirir. Ancak disk boyutlarını aynı verirseniz, downtime belirlemenize gerek kalmaz. Sadece işlem bittikten sonra, kaynak sunucu kapatılmalı ve hedef sunucu açılıncaya kadar sürede hizmet kesintisi planlamalısınız.
- Bir Linux makineyi cold clone ile sanallaştıracaksanız , hedef makine olan VM üzerinde hiçbir konfigürasyon değişikliğine izin vermez. Ancak conversion işlemi bittikten sonra VM üzerinde konfigürasyon değişiklikleri yapılabilir.
- Öncelikle sanallaştırılacak sunucuyu daha önceden takip eden bir monitoring tool ‘unuz varsa, orada analiz yapınız. Sanala aktaracağınız sunucunun siz işleme başlamadan önce sağlığından emin olmak önemlidir.
- Sanallaştırılacak sunucu bir domain controller ise, özel bir durum söz konusudur. Aktif bir domain controller sunucusunu mümkünse , Converter ile sanallaştırmayın. Onun yerine sanal ortamınıza sıfır bir sanal makine oluşturup, içine Windows ve AD rollerini aktarın ve fizikseli daha sonra kapatın. Detaylar için bakınız: Virtualizing existing domain controllers (1006996)
- İşletim sisteminin VMware vCenter Converter tarafından desteklenip, desteklenmediği kontrol edilmelidir.Windows XP SP3 ve üstü tüm OS’ler desteklenmektedir.
- Sanallaştırılacak sunucu Microsoft Exchange, SQL, Lotus, Oracle veya başka bir database sunucusu ise; application (SAP,IIS,vb.), database ve mail servislerini conversion işleminden önce stop edilmelidir. Mümkünse, disabled edilmelidir. Böylelikle sanallaştırma sırasında database tablolarında veya datalarda bozulmalar, kayıplar engellenmiş olur.
- Genel olarak eventlog’lar ve servisler kontrol edilmelidir. Eventlog’lardaki kritik hatalar giderilmelidir. Çalışmayan servisler tespit edilmelidir.
- Mümkünse, msconfig çalıştırılarak , Microsoft ve VMware Converter dışındaki tüm servisler ve startup’ta çalışan uygulamalar devre dışı bırakılmalıdır. (Sanallaştırma işleminde sonra açılması gereken kritik servisler var ise not edilmelidir: DB2 Database, TSM Backup servisleri, CA Backup, Antivirus, Oracle, Lotus,SAP,Adobe vb.)
- Hot clone yapılacaksa, Real-time tarama yapan bir antivirus yazılımı var ise, conversion işleminden önce uninstall edilmelidir. Dosya aktarımında antivirüs sunucusu engel yaratabilir.
- Sanallaştırılacak sunucu ve hedef olan vCenter sunucusu üzerinden birbirlerine ping çekilerek network olarak erişimleri kontrol edilmelidir.
- vCenter sunucusuna 443 ve ESXI host’lara 443 ve 902 portlarına telnet ile erişim test edilmelidir. Arada fw varsa, ayrıca açılması gereken portlar aşağıdaki linkten incelenmelidir.
- Hot Clone yapılacaksa, Kaynak sunucu üzerinde açık olan Windows Firewall veya başka firewall uygulamaları varsa kapatılmalıdır.
- Sunucu üzerinde takılı olan USB , serial/parallel port aygıtları var ise, bunları çıkartın.
- Sunucu üzerinde Volume Shadow Copy servisini kullanan bir yazılım var ise, çalışmasını durdurun yada makineden uninstall edin. Çünkü Vmware hot clone methodunda VSS servisini kullanacaktır. (Backup yazılımlarına ait agent- servisler mesela durdurulmalıdır.)
- Hot Cloning işlemi için aşağıdaki servislerin çalıştığından emin olunmalıdır:
Workstation service
Server service
TCP/IP NetBIOS Helper service
Volume Shadow Copy service (Windows 2003 or XP) (manual olabilir)
- Software Mirrored veya striped RAID yapılmış diskler öncelikle ayrılmalıdır. VMware vCenter Converter software mirroring desteklemez.
- Dynamic diskler kullanılıyorsa, cold clone yöntemi(makine kapalı iken) ile sanallaştırma yapılmalıdır.
- Sunucu üzerindeki disk dolulukları tespit edilmeli, gereksiz datalar ve temp dosyalar temizlenmelidir. ( Sanallaştırma süresini olumlu yönde kısaltacaktır. Çünkü Converter bu diskteki veri gerekli mi değil mi bilmez ve o diskteki herşeyi hedefe taşır.)
- Sanallaştırma sırasında hata almamak için volume ‘lerde check disk yapılmalıdır. Bozuk kısımlar tespit edilmelidir. (Çok nadirde olsa, bozuk bir alana denk geldiğinizde, conversion işlemi hata alıp, durmaktadır.)
- Fragmentation oluşmuş diskler defrag edilmelidir. (Size performans artışı sağlayacaktır.)
- Hot clone yapılacaksa, basit dosya paylaşımları kapatılmalıdır. (Çünkü siz sanallaştırma prosesini başlattığınız makinedeki share edilmiş klasöre, birileri ulaşabilir ve veri alıp, gönderebilir.)
- Hot clone yapılacak ise, sanallaştırılacak sunucu sistem diskinde en az 500 MB boş alana ihtiyaç duyulacaktır.
- Aşağıdaki komut çalıştırılarak NIC tarafından TOE (TCP Offload Engine) destekleniyorsa, disable edilmelidir.
Netsh int ip set chimney DISABLED
- Sanallaştırma işleminden sonra yeni bir ethernet kartı oluşturulacağından mevcut ip ayarlarını yeniden yapmanız gerekecektir. Bu işlemi yapmamak için mevcut ip ayarlarınızı aşağıdaki komut ile yedekleyebilirsiniz.
Administrator olarak Command Prompt çalıştırın.
netsh dump interface > c:\ip_backup.txt
C:\ ip_backup.txt dosyasını muhafaza edin.
- Fiziksel sunucuya assign edilmiş SAN bağlantıları ilgili servisler (db servisleri gibi) stop edilip koparılmalı ve ESXI hosta yada sanal sunucunun kendisine yönlendirilecek şekilde yapılandırılmalıdır. Yada storage ‘ınızda yer varsa, fiziksel sunucuya bağlı lunlardaki datayı sanala aktarıp, eski lunların içindeki kaynak makineye ait datayı temizleyin.
- Fiziksel makinede “ipconfig /all” komutu çalıştırılarak , IP bilgisi not edilmelidir. Ayrıca kullanılan NIC sayısıda tespit edilmeli ve sanal makinede oluşturulacak olan network yapısına karar verilmelidir.
- Sunucu üzerinde static IP adress assign edilmiş ise, DHCP ‘ye çekilmesi önerilmektedir. (zorunlu değildir.)
- Sunucu Microsoft Virtual PC kullanılarak oluşturulmuş ise, Virtual PC Addition ‘lar uninstall edilmelidir.
- Conversion işleminde sunucuya erişim için lokal admin (Administrator) account kullanılmalıdır. (Zorunlu değildir, ancak user’ın o sırada lock edildiğinde düşünürseniz, proses hata alacak ve stop olacaktır.)
- Conversion işleminde hedef ve kaynak makinelerin IP ‘leri kullanılmalıdır. (DNS’lerinizde oluşabilicek bir sıkıntıya karşın IP tabanlı çalışmak daha iyi olabilir.)(Ayrıca birçok kişi DNS ‘ten dolayı P2V sırasında hata almaktadır.)*
- Convert işleminden önce kaynak sunucu restart edilmelidir. Ram’de bulunan file ‘ların temizlenmesi için bu gereklidir. (Zorunlu değildir.)
- vCenter sunucusunun username/password bilgisi elde edilmelidir. P2V sırasında gerekecektir.
Sanallaştırma öncesi ön hazırlıkları sizler ile paylaştım. Umarım bu guide bu işle uğraşmaya başlayan arkadaşlarımıza faydalı olur. Bölüm – 2 ‘de görüşmek üzere.
Kaynak : http://www.vmware.com/